El cosum de neu i gel natural era molt important durant els segles XVII i XVIII. El gel era usat com a refresc de les begudes, fossin o no alcohòliques, com ara el vi dolent de les tabernes, l'aiguardent o les llimonades; per a usos medicinals per a combatre les inflamacions, apaivagar el mal de cap, rebaixar la febre o tallar hemorràgies; i per a conservar i transportar millor alguns aliments.
En el cas d'Igualada, sabem que a l'any 1751 al mig del riu Anoia es construïen basses per aconseguir gel. El problema el tenien quan el riu augmentava sobtadament el seu cabal d'aigua, fet que els obligava a refer dues, tres o més vegades les basses. Davant d'aquest fet, hi haurà veus que demanaran fabricar basses a la part nord de la vila, entre l'actual plaça de la Creu i el carrer d'Òdena, és a dir a tota l'àrea que avui ocupa la rambla Sant Isidre. D'aquesta manera solucionaven el problema del riu i permetien augmentar la capacitat de fabricar gel.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada