Josep Aguilera, fill i hereu del mas Rossinyol de Moragues (actualment can Macià d’Òdena) viurà i sentirà la vocació eclesiàstica que en aquells moments regnava a l’entorn familiar. Orfe de pare, els seus tutors s’encarreguen de la seva educació, on els seus oncles preveres tenen un pes prou important, per fer-li despertar la vocació religiosa, i desentendre’s de la direcció de la seva heretat d’Òdena. Lluís Ribes, prevere d’Olesa de Montserrat, i Baptista Ros, rector de Santa Maria de Lavit, proposaran al jove hereu que entri en el món religiós i ocupi algun dels beneficis eclesiàstics, propietat de la família, existents a Barcelona o a Olesa de Montserrat. Recordem que un benefici eclesiàstic tenia la particularitat que el fundador designava el prevere que havia de celebrar els corresponents oficis, i per tant, apropiar-se dels rèdits. A la vegada, el possessor del benefici formava part d’una determinada comunitat de beneficiats, cosa que li permetia participar del rèdits generals de la comunitat.
L’any 1635, amb 19 anys, el trobem estudiant a la ciutat de Tortosa, on ja és clergue. La mort del seu oncle Lluís Ribes, prevere, l’any 1638, li permet ocupar el benefici eclesiàstic que el difunt tenia dins de la Comunitat de Preveres d’Olesa de Montserrat. És el mateix any en el qual decideix vendre a carta de gràcia tot el mas Rossinyol de Moragues, i comprar-se la casa a Olesa de Montserrat. Aquest habitatge tenia situada l’entrada al carrer d’en Gelabert o del Roure, avui dia, carrer de Dalt, mentre que el pati del darrera de la casa, donava al carrer de la Font del Roure.
L’any 1643, Josep Aguilera, juntament amb la seva mare, i cinc persones més, són testimonis d’un fet curiós i alhora estrany: “el fenomen de la llum de Montserrat”. Cal transcriure’l, per entendre la visió que van tenir els presents:
“Sobre del senyal que es veu sobre las muntanyes de nª Señora de Montserrat que fonch dijous a la nit entre les nou y las deu, al tres de juliol diu mº Josep Aguilera prevere, que ell veu un senyal resplendent lo qual isque de envers los apòstols y se allarga en vers la muntanyeta de Casa den Paloma del Cayrat, y després dit senyal se ajusta tot rodó en forma de un globo tornat-se després amidir en forma de tres llunes y durà per espai de un quart y en continent que fonch acabada la resplendor ne isque un altre sobre las ermites molt mes ardent y sen puja per la muntanya amunt y aqueix dura aserca de una hora.
Lo mateix que diu Anna Boxadella, viuda (mare de mossèn Josep Aguilera).
Diu Eulàlia Sala, que ella no veu sinó lo darrer senyal que se estenia per la muntanya amunt lo qual judicava que era en dret de la cova de Nostra Sra y que ja acabava de perdre la resplendor.
Diu Mariagna Font, que veu un senyal que isque en vers los apòstols y que se allarga un gran tros y que après se torna a manera de un globo y après al cap de una molt gran estona se veu sobra las muntanyes uns grandissima resplendor y per quant tenia la criatura que plorava, ella sen anà y no veu res més y ella ne veja també com mº Aguilera que diu Francesc Coli que quant ell arriba en sa casa senti que mº Josep Aguilera estava a mostrant en algunes dones lo que veia en la muntanya de Montserrat y així que ell veu que resplandia molt tota aquella frao de muntanya envers Monistrol y après veu entre St. Iscle y St. Dimas y un gran resplendor quadrat blanch com la mateixa neu y durà per espai de una hora y diu que en sa consciència que no podia ser sinó cosa sobrenatural y prodigiosa.
Diu Eulàlia Artesa que ella no veu sinó que axia una gran resplendor envers la casa de nª sra y que li dava de parer que arribava al sel y que asso ja era a la derraria y que no eren llampecs en ninguna manera.
Diu Joana Artesa que ella ja era al llit sinó que senti lo gran soroll y se feu a la finestra y que veu en vers los apòstols una gran resplendor com si fos lo mateix dia y que no ha vista altra cosa”.